Zonwerende folie

Zonwerende folie

Zonwerende folie is een innovatieve oplossing die steeds populairder wordt in zowel residentiële als commerciële gebouwen. Deze folie biedt niet alleen bescherming tegen de schadelijke stralen van de zon, maar heeft ook andere voordelen zoals energiebesparing en privacy. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat zonwerende folie is, hoe het werkt, de verschillende soorten beschikbaar en de voordelen die het met zich meebrengt.

Wat is zonwerende zolie?

Zonwerende folie, ook wel bekend als zonwerende raamfolie of zonwerende glasfolie, is een dunne laag materiaal die op ramen wordt aangebracht om de hoeveelheid warmte en licht die naar binnen komt te verminderen. Deze folies zijn meestal gemaakt van polyester en hebben een speciale coating die infrarode stralen blokkeert en de warmteafgifte vermindert.

Hoe werkt zonwerende folie?

Zonwerende folie werkt door verschillende mechanismen om de warmteoverdracht door de ramen te verminderen:

 1. Reflectie
  De folie reflecteert een groot deel van het zonlicht, waardoor minder warmte de binnenkant van het gebouw bereikt.
 2. Absorptie
  Sommige folies absorberen een deel van de zonne-energie, waardoor de warmte die naar binnen komt verder wordt verminderd.
 3. Infraroodblokkering
  De speciale coating op de folie blokkeert infrarode stralen, die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van de warmteoverdracht door ramen.

Door deze mechanismen te combineren, kan zonwerende folie de temperatuur in een gebouw aanzienlijk verlagen, waardoor het comfortabeler wordt, vooral tijdens warme zomerdagen.

Soorten zonwerende folie

Er zijn verschillende soorten zonwerende folie beschikbaar, elk met hun eigen kenmerken en toepassingen:

 1. Gekleurde folie
  Deze folies zijn getint om een bepaalde kleur aan het glas toe te voegen, naast het bieden van zonwering. Ze zijn ideaal voor het creëren van een specifieke esthetische uitstraling.
 2. Reflecterende folie
  Reflecterende folies hebben een metaalachtige afwerking die het zonlicht effectief reflecteert. Ze zijn bijzonder effectief in het verminderen van de hoeveelheid warmte die een gebouw binnenkomt.
 3. Niet-reflecterende folie
  Deze folies bieden zonwering zonder de reflecterende eigenschappen van traditionele folies. Ze behouden het uitzicht naar buiten terwijl ze toch bescherming bieden tegen de zon.
 4. Veiligheidsfolie
  Naast het bieden van zonwering, hebben veiligheidsfolies ook een versterkende functie. Ze houden gebroken glas bij elkaar bij impact, waardoor het risico op letsel door rondvliegende scherven wordt verminderd.

Voordelen

Het gebruik van zonwerende folie biedt verschillende voordelen, waaronder:

 1. Doordat zonwerende folie de warmteoverdracht door ramen vermindert, kan het de behoefte aan airconditioning verminderen, wat resulteert in lagere energiekosten.
 2. Zonwerende folie blokkeert een groot deel van de schadelijke UV-stralen van de zon, wat helpt om meubels, vloeren en gordijnen te beschermen tegen verkleuring en vervaging.
 3. Door de temperatuur binnenshuis te reguleren en hinderlijke schitteringen te verminderen, zorgt zonwerende folie voor een comfortabelere leef- en werkomgeving.
 4. Sommige soorten zonwerende folie bieden ook privacy door het zicht van buiten naar binnen te verminderen, terwijl het zicht naar buiten behouden blijft.

Conclusie

Zonwerende folie is een veelzijdige oplossing voor het verbeteren van het comfort, de energie-efficiëntie en de bescherming van gebouwen tegen de schadelijke effecten van de zon. Met verschillende soorten folies beschikbaar, is er een oplossing voor elke behoefte en voorkeur. Door zonwerende folie op ramen aan te brengen, kunnen gebouweigenaren genieten van een aangenamere binnenomgeving, lagere energiekosten en een verhoogde bescherming tegen UV-stralen.

Zonwerende folie
Schuiven naar boven